Mascha Koeman 06 406 233 55
Fit en gezond door goede voeding en slaap

Shake it

Elk jaar in januari vliegen de advertenties voor maaltijdvervangers ons om de oren. Het klinkt erg verleidelijk: eenvoudig afvallen met behulp van shakes en repen. Ze beloven je dat je zonder hongergevoel kilo’s zult verliezen.

De producten die je eet ter vervanging van je maaltijden bevatten erg weinig calorieën. Als je je beperkt tot het eten van maaltijdvervangers, dan is de kans groot dat je inderdaad een aantal kilo’s kwijtraakt, dit is echter voor het grootste gedeelte vocht en geen vetmassa. Welke voedingsstoffen er precies in de maaltijdvervangers zitten verschilt per merk, maar ze claimen in elk geval allemaal dat alles wat je nodig hebt erin zit. Er zijn merken die complete vervangende maaltijden leveren, zodat je gewoon met je gezin aan tafel mee kunt eten zonder dat het opvalt dat je maaltijdvervangers gebruikt. Andere merken bieden alleen shakes en repen ter vervanging van enkele of alle dagelijkse maaltijden. Vaak is er een vorm van (online) coaching of begeleiding. De prijs van zowel de producten als de begeleiding varieert sterk.

Voor alle maaltijdvervangers geldt dat je ze een afgebakende periode gebruikt. Dat kan zijn tot je een bepaald gewichtsverlies hebt bereikt, tot je vindt dat het genoeg geld heeft gekost of tot ze bij wijze van spreken je neus uitkomen. Om welke reden je op een gegeven moment ook besluit te stoppen met de maaltijdvervangers, op een dag stap je weer over op gewoon eten.

Je normale eetpatroon oppakken

Zodra je stopt met het gebruiken van maaltijdvervangers en weer gaat eten wat je altijd at, gaat je lichaam weer doen wat het altijd deed. De kans is dan ook groot dat het gewichtsverlies dat je in de afgelopen periode hebt weten te bereiken, in no time weer teniet gedaan wordt. De shakes en repen waren namelijk niet de reden van je overgewicht en evenmin pakken ze de oorzaak aan. Sterker nog: ze kunnen er zelfs toe bijdragen dat je stofwisseling langzamer wordt, waardoor je juist sneller aankomt als je weer normaal gaat eten.

Toekomstbestendig afvallen

Als je de oorzaak weet van je overgewicht, dan is het makkelijker om te werken aan duurzaam gewichtsverlies. Komt het door je eetpatroon of te weinig lichaamsbeweging, of ga je misschien snaaien als je moe of verdrietig bent?

Door rekening te houden met de factoren die hebben geleid tot je overgewicht, kun je een traject uitstippelen waarmee je zonder geforceerde veranderingen een gezonder leefpatroon ontwikkelt. In combinatie met de professionele begeleiding door een voedingscoach kun je jezelf een leefstijl eigen maken die goed vol te houden is. Door het eten van vezelrijke en onbewerkte voeding zul je minder behoefte hebben aan ongezonde tussendoortjes en als je je realiseert dat fruit het snoep van de natuur is, dan gaat er een wereld voor je open!

Maaltijdvervangers zijn duur en bieden geen lange termijn oplossing voor overgewicht. Een gezond en gevarieerd leef-en eetpatroon doet dat wel en de begeleiding daarbij door een voedingscoach die is aangesloten bij de BGN wordt in veel gevallen vergoed door je ziektekostenverzekering.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op voor een Puur en persoonlijk advies.

Groetjes, Mascha