Mascha Koeman 06 406 233 55
Fit en gezond door goede voeding en slaap

Hoeveel zit jij?

Ongemerkt zitten we een groot deel van de dag: op ons werk, in de auto, op de bank. Intussen wordt steeds duidelijker dat zitten helemaal niet goed voor ons is. Mensen die veel zitten hebben een verhoogde kans op hartziekten, diabetes, een hoge bloeddruk en kanker, zelfs als ze regelmatig sporten. Het is het zitten zelf dat een slechte invloed heeft op onze gezondheid.

Het mooie is dat je moeiteloos meer kunt gaan bewegen. Voor een deel kan dat zelfs gewoon tijdens het werken of thuis.

Als je je realiseert dat je veel zit en je er bewust van bent welke activiteiten je zittend doet, dan heb je ook kans om die gewoonten – want dat zijn het – te veranderen. De meeste beroepen waarbij je zittend werkt, bieden namelijk best mogelijkheden om regelmatig even op te staan en een stukje te lopen. Naar de kast om iets te pakken, naar de keuken om een kopje thee of naar een collega om wat te zeggen of te brengen. Of een lunchwandeling in de buitenlucht in plaats van een zittend half uurtje in de kantine.

Zodra je bewust naar je bewegingspatroon kijkt, dan zie je dat het vrij makkelijk is om daar iets aan te veranderen. Er zijn zelfs bedrijven waar om deze reden staand wordt vergaderd.

Ook thuis zijn er mogelijkheden om dingen staand te doen. Zet je laptop eens op het aanrecht als je iets wilt opzoeken, in plaats van dat je dat zittend op de bank doet. Voor je het weet is het een goede gewoonte geworden. Als je tijdens de reclame’s op tv even naar de keuken loopt, voorkom je dat je lange tijd aaneengesloten op de bank zit.

Wandelen

Nu de dagen korter worden en het erg verleidelijk is om lekker op de bank neer te ploffen, is wandelen een prettige manier om in beweging te blijven. Lekker in je eentje een rondje lopen om je hoofd leeg te maken of een uurtje met vriendinnen om bij te kletsen; wandelen is gezond voor lichaam en geest. Het versterkt botten en spieren en verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Daarnaast heeft wandelen een gunstig effect op je geheugen, je lichaamsgewicht, je stofwisseling en je humeur! Als je dagelijks wandelt, dan heb je bovendien een kleinere kans op diabetes type 2 én het werkt tegen stress en depressieve gevoelens.

Weet je niet direct iemand waar je mee kunt gaan lopen en ga je liever niet alleen? Bespreek het eens met mensen in je omgeving. Er is ongetwijfeld iemand die het leuk vindt om met je mee te gaan. Ook worden er tegenwoordig steeds vaker leuke wandelactiviteiten georganiseerd, waaraan je kunt deelnemen of informeer eens naar wandelgroepen in de buurt.

Wil jij ook meer gaan bewegen en beter in je vel gaan zitten, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met me op voor een Puur en persoonlijk advies.

Groetjes, Mascha