Mascha Koeman 06 406 233 55
Fit en gezond door goede voeding en slaap

Help, het is weer vakantie!

Is bij jou de zomervakantie traditiegetrouw de periode waarin je – bij wijze van beloning voor een jaar hard werken en zo bewust mogelijk eten en drinken – jezelf toestaat om de teugels even te laten vieren? Heerlijk ontspannen op een terrasje of in de achtertuin, met een wijntje en lekkere hapjes. Zonder schuldgevoel.

Dat mag ik niet (van mijzelf)

We leggen onszelf bewust en onbewust regels op, waaraan we moeten voldoen. Deze regels worden beïnvloed door de media, de mensen om ons heen, ons zelfbeeld, gezondheids- en schoonheidstrends en noem maar op.

Er zijn allerlei soorten eetregels. Vaak zie je dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen dingen die doordeweeks niet mogen en in het weekend wel. Of het nu gaat om koek, snoep, chips, ongezonde maaltijden of alcohol, veel mensen leggen zichzelf de beperking op dat ze dat enkel in het weekend mogen. Ook de vakantie is zo’n periode waarin ‘slechte’ dingen wel mogen.

Een beperkt aantal calorieën per dag is ook zo’n regel die je jezelf kunt opleggen. Het gevaar dat aan al deze eetregels kleeft, is dat je er op een krampachtige manier mee omgaat. Doordat je jezelf consequent dingen ontzegt die je lekker vindt, worden deze eigenlijk alleen maar aantrekkelijker. Als het dan eindelijk weekend of vakantie is, dan kun je de neiging krijgen om datgene dat je jezelf hebt ontzegd te gaan compenseren. Met alle gevolgen van dien.

Dat is zo jammer. Het kost je enorm veel energie en het knaagt aan je zelfvertrouwen. En dat terwijl je eigenlijk zou moeten kunnen genieten van eten en drinken, ook als je er verantwoord mee omgaat.

Wees lief voor jezelf

Hoe kun je meer ontspannen met eten en drinken – en dus met jezelf – omgaan?

Allereerst is het belangrijk dat je geniet van wat je eet en drinkt. Ik schreef het eerder al, als je langzaam en met aandacht eet, dan geniet je er meer van en zul je ook minder eten.

Daarnaast helpt het om te stoppen met eten als je voldaan bent. Kijk om te voorkomen dat je straks allerlei lekkers moet laten staan, eerst even waaruit je kunt kiezen. Dan kun je heel bewust datgene nemen dat je echt het allerlekkerst vindt.

Als je jezelf het hele jaar door toestaat om nu en dan ongezonde dingen of ‘dikmakers’ te eten zonder je daar schuldig om te voelen, loop je minder risico om jezelf er in de weekenden en vakanties aan te buiten te gaan. Dat is beter voor je gevoel van eigenwaarde en uiteindelijk ook voor je gewicht.

Wil je leren genieten van eten en drinken zonder dat dat bij jou problemen oplevert en wil je graag begeleiding bij het maken van keuzes met betrekking tot je leefstijl? Neem dan gerust contact met me op voor een Puur en Persoonlijk advies.

Ik wens je een ontspannen vakantie!

Groetjes, Mascha